Assertieve mensen zijn succesvoller en jij kan dit leren

Door Caroline Acou op 24.03.2015 in

Assertiviteit

Assertieve mensen hebben meer zelfvertrouwen en zijn sterker in conflictsituaties. Ervaring laat echter zien dat assertiviteit ook wordt verward met egoïsme en alleen is voor extroverte mensen. Niets is minder waar. In dit artikel leggen we uit waarom assertiviteit zo belangrijk is en laten we zien dat iedereen het kan leren.

Passief handelen

Vermoedelijk heeft iedereen zich weleens in een situatie bevonden waarin het lastig was om assertief te zijn en eerlijk de eigen mening te delen. Op de werkvloer kan het zijn dat je met een collega gezamenlijk aan een project werkt, maar je al drie dagen een uur overwerkt en de collega elke keer stipt om 16:55 naar huis vertrekt. Het voelt onredelijk, maar door eerlijk aan te geven het niet eens te zijn met deze situatie is het mogelijk dat er een conflict ontstaat. Dat vermijd je natuurlijk nog liever.

Een ander voorbeeld is dat er tijdens een werkvergadering plannen worden ontwikkeld waar je het als enige van de 10 aanwezigen niet mee eens bent. Om als enige tegen iedereen in te gaan is moeilijk, wat zullen je collega's wel niet denken?

Belangenbehartiging

Door je mening in bovengenoemde voorbeelden niet uit te spreken denk je waarschijnlijk een onnodige conflictsituatie te vermijden. Dat is heel nobel, maar op de lange termijn schadelijk voor jezelf. Jij bent immers degene die keer op keer incasseert en dat kan stress veroorzaken.

Passieve of sub-assertieve mensen vinden het moeilijk om voor hun eigen belangen op te komen en vormen zich daarom vaak naar de belangen van anderen.

Assertiviteit vs. agressiviteit

Een veel gehoord argument van onder andere werknemers is dat ze hun assertieve collega's, leidinggevende of CEO onprettig vinden in de omgang. In hun manier van communiceren is er weinig tot geen ruimte voor de inbreng van anderen en deze assertieve mensen komen vaak over als een tikkeltje egoïstisch, het lijkt immers alsof hun eigen belang altijd voorop staat.

Gelukkig kan ik je vertellen dat de collega's bij wie je dit gedrag ervaart niet zozeer assertief zijn, maar vooral agressief in hun handelen.

Assertiviteit betekent dat je je eigen belangen behartigt terwijl je tegelijkertijd de belangen van de mensen om je heen respecteert.

Assertief en succesvol

Een karaktereigenschap van de meest succesvolle leiders wereldwijd is dat ze een perfecte balans hebben tussen hun eigen belangen en die van anderen. Oftewel, assertiviteit in zijn beste vorm.

Hieronder deel ik zes eigenschappen van succesvol assertief handelen:

  1. Wees toegankelijk voor iedereen om je heen. Binnen een organisatie betekent dat voor zowel het schoonmaakpersoneel als de managers.

  2. Geef altijd eerlijke feedback en op een opbouwende en behulpzame manier.

  3. Steek tijd in het opbouwen en onderhouden van relaties. Mensen die geliefd zijn krijgen meer voor elkaar.

  4. Maak waar wat je predict. Ga zelf ook mee in veranderingen die je graag bij anderen ziet.

  5. Denk niet alles alleen te kunnen of moeten. Werk samen.

  6. Maak doordachte beslissingen gebaseerd op feiten en complete informatie, zo nodig je anderen ook uit hun mening te delen.

Praktisch handelen

Assertief handelen is niet alleen weggelegd voor extroverte mensen. Assertiviteit is een manier van denken en handelen en aan te leren door het opdoen van praktische vaardigheden. Deze vaardigheden zijn erop gericht op een respectvolle en communicatief vaardige manier je mening over te brengen. Wil je weten hoe jij dit kan leren? Bekijk dan eens onze opleiding conflicthantering of zelfzeker onderhandelen.

 

Over Talentogrow

Talentogrow biedt verschillende unieke opleidingen aan voor medewerkers en individuen. Al onze opleidingen hebben tot doel jezelf te ontwikkelen. Wij geloven immers dat jouw interpersoonlijke vaardigheden jouw prestaties bepalen. Ben je er klaar voor?

 

Mis geen enkel artikel meer!

Krijg voortaan het laatste artikel automatisch in je inbox toegestuurd. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis geen enkel artikel meer.

Lees meer over:

Voeg een reactie toe

Reacties

Nog geen reacties. Voeg als eerst een reactie toe.