Terug naar het overzicht

The tipping point

How little things can make a big difference.

Het boek van Malcolm Gladwell leest zeer vlot. Aan de hand van herkenbare situaties uit het dagelijkse en professionele leven legt hij de complexe maar belangrijke onderliggende drijffactoren op een toegangekelijke manierbloot. Deze factoren kunnen effectief het verschil maken.

Patronen bij sociale epidemiën

Een "speciale" gebeurtenis hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken zegt Gladwell.  Hij noemt deze kenmerken echter 'agents of change'.

Ten eerste is het starten van sociale epidemie niet voor iedereen weggelegd. Gladwell noemt dit de Law of the Few.

Ten tweede moet de boodschap besmettelijk zijn denk bijvoorbeeld maar 'geeuwen'. De kans is groot dat je nu zelf aan het 'geeuwen' bent of iemand anders ziet 'geeuwen'.  Dit noemt Gladwell de Stickiness Factor.

De laatste 'agent of change' is de Power of Context. Een kleine oorzaak kan grote effecten hebben.

Tot slot gebeurt die verandering niet geleidelijk, maar op één dramatisch groot moment.

2 hoofdvragen worden beantwoord

Wat iedereen wil weten is hoe hij/zij deze agents of change kan gebruiken voor zijn/haar eigen product of dienst. Gladwell heeft door middel van veel onderzoek (literatuur als wetenschappelijk) 2 hoofdvragen geformuleerd waar hij probeert op te beantwoorden. Deze zijn:

1. Waarom starten sommige ideën een sociale epidemie en anderen niet?
2. Hoe kunnen we deze sociale epidemie positief beïnvloeden?

De 'Law of the Few'

Binnenin de groep van Law of the Few omschrijft Gladwell 3 typologiën.

'Connectors': zij zijn het soort mensen die iedereen kennen! We kennen elk wel zelf zo iemand. Voor mezelf is mijn echtgenoot zo'n iemand. Deze mensen connecteren de wereld met elkaar en bewijzen de "6 degrees of seperation" theorie. Zij maken daarbij gebruik van hun "weak ties", niet zo zeer hun vriendenkring maar eerder hun kennissenkring is van groot belang. Oftewel hoe een epidemie start van zodra iemand het aan een connector verteld heeft. Vanaf dan doet mond-tot-mond reclame zijn werk. 'the strenght of weak ties'

 

'Maven': deze mensen zijn de analytische allesweters over van alles. Wat hen speciaal maakt is dat: eens ze weten hoe een bvb een 'interessant aanbod' in elkaar zit, ze dat ook willen delen. Dit doen ze door discussies aan te gaan en antwoord te geven op verzoeken en vragen. Hierdoor hebben ook de 'Maven' de macht hebben om sociale epidemieën te starten. Zij verzamelen van nature nieuwe informatie die ze dan graag met bijkomende uitleg delen met anderen.

 

'Salesmen': deze mensen beïnvloeden of hebben emotionele overtuigingskracht, ze creëren een harmonie op fysiek en conversatie niveau. We hebben het niet over het spiegelen van gedrag wat aan sommige salesmensen wordt aangeleerd en vaak als onaangenaam gepercipieerd wordt maar over een soort 'super-reflex' om tot synchronisatie te komen. Deze 'salesmen' zijn vaak charismatische personen.

De Law of the Few kijkt dus naar de verschillende typologiën van mensen (connectors, mavens en salesmen) die cruciaal zijn om het idee te verspreiden.

De 'Stickiness Factor'

De Stickiness Factor dient om de sociale epidemiën te doen starten door een herkenbare boodschap. In andere woorden hoe besmettelijk is je boodschap?

'Power of Context'

De kleinste verandering kan voldoende zijn voor een grote doorbraak. Neem bijvoorbeeld de criminaliteit in de New Yorkse metro die door middel van de "Broken Window Theorie" aanzienlijk werd verminderd. Dit betekent meteen dat iedereen het verschil kan maken (ook als je geen Connector, Maven of Salesmen bent).

Een ander voorbeeld is het magische getal 150. Het getal 150 blijkt een goede indicator te zijn van het maximale aantal sociale relaties dat men kan onderhouden op een interactieve manier. Dit betekent dat grote productiebedrijven idealiter business units van maximum 150 werknemers hebben. Anders verliezen zij veel sociale interactie en dus ook productiviteit.

Wil je het boek 'The Tipping Point' ook lezen?

Ik kan me voorstellen dat je the Tipping Point van Malcolm Gladwell ook wilt lezen. Dit boek kun je bestellen op Amazon door op de volgende link (affilate link) te klikken: The Tipping Point: How Little Things Can Make a Big Difference

Voeg een reactie toe

Reacties

Nog geen reacties. Voeg als eerst een reactie toe.